Iedereen die een huis bezit, begrijpt hoe moeilijk het is om onderhoud goed uit te voeren. Het werken vanaf een ladder bijvoorbeeld, beperkt het werkgebied van een persoon tot het bereik van zijn of haar arm. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je een ladder vaker moet verplaatsen dan je kan tellen. Bovendien is uit veiligheidsoverwegingen altijd één hand nodig om de ladder vast te houden. Dan heb je dus maar één hand over om het werk te doen, terwijl er meestal twee handen nodig zijn.

Steigers daarentegen bieden een veilig en nuttig alternatief voor het gebruik van een ladder. Ze zijn veiliger dan twee verleng ladders die met elkaar verbonden zijn door een aluminium verlengplaat. Ze kunnen in enkele sets of als complete eenheden worden aangeschaft.

Werken op hoogte 

Over het algemeen is een binnenwerkplaats voorspelbaarder dan een buitenwerkplaats. Werkoppervlakken binnenshuis zijn veel gemakkelijker voor te bereiden. Bovendien kan er behoefte zijn aan hoogwerkers, als er wordt gewerkt op een hooggelegen oppervlak.

Voor werkzaamheden binnenshuis op minimale hoogte is een trapladder vaak voldoende om de klus te klaren. Een trapladder heeft echter een beperkend effect op het bereik en het vermogen van de gebruiker om zwaarder gereedschap te gebruiken. Daarmee is een trapladder minder gebruiksvriendelijk doordat er bijvoorbeeld geen grote emmers verf op kunnen staan zonder te wiebelen.

Bij het werken op een vlakke, gladde ondergrond is de rolsteiger een van de meest populaire vormen van steigers voor binnen. Met wielen aan de onderkant van elke poot bieden rolsteigers een ongeëvenaarde mobiliteit en gebruiksgemak binnenshuis. U vindt professionele kamersteigers bij Rolsteiger.net.

Veilig werken

Een belangrijke overweging om in gedachten te houden voordat u een rolsteiger gebruikt, is dat u ervoor moet zorgen dat de wielen op hun plaats worden vergrendeld met behulp van de remmen. Als de wielen niet vergrendeld zijn, blijft de rolsteiger tijdens het gebruik niet stilstaan, wat het risico op letsel sterk verhoogt.

Wat de hoogte betreft, is de algemene vuistregel dat de rolsteiger niet meer dan vier keer zo hoog mag zijn als de kortste zijde van de basis van de steiger, zonder dat deze is vastgebonden of aan een andere constructie is bevestigd.

Dergelijke voorzorgsmaatregelen zijn zeer belangrijk bij het werken op hoogte, omdat een eenvoudige glijpartij gemakkelijk kan leiden tot ernstig letsel.