Wordt jouw gezin groter, maar ben je niet van plan om je mooie woonlocatie op te geven? Wil je een eigen praktijk aan huis beginnen, maar heb jij hier op dit moment niet genoeg ruimte voor? In dit soort situaties is het een top idee om voor een aanbouw te kiezen. Voordat je aan deze intensieve klus begint, is het goed om te weten wat de voordelen en de nadelen van een aanbouw zijn. Lees ze in dit artikel!

Een uitbouw of een aanbouw? 

Wat is nou eigenlijk de juiste benaming voor een uitbreiding van je woonoppervlakte? De termen uitbouw en aanbouw worden nogal vaak door elkaar gebruikt. Bij een uitbouw is er sprake van een doorbraak van een muur in de woning. Hierdoor maak je bestaande ruimtes groter door ze bij elkaar te voegen. Bij een aanbouw in Dordrecht wordt er ook echt een nieuwe ruimte aan het huis gebouwd. In dat geval bereik je het nieuwe vertrek meestal door schuifdeuren of een nieuwe deur. Dit is een belangrijk verschil en meteen één van de voordelen van een aanbouw. Blijft het woonoppervlak gelijk, dan spreek je over een verbouwing.

Wat zijn de voordelen? 

Een woninguitbreiding biedt veel voordelen. Een groot voordeel is dat je meer woonruimte creëert. Nog een voordeel is dat dit de perfecte mogelijkheid is om je woning een andere inrichting te geven. Zo kun je de sfeer helemaal opnieuw kiezen en dat is natuurlijk erg leuk! Ook vergroot je meestal de waarde van de woning door het doen van een woninguitbreiding. 

Wat zijn de nadelen? 

Tegenover de voordelen staan helaas ook wat nadelen. Het grootste nadeel is dat het geld kost. Een kleine aanbouw kost al snel rond de 20.000 euro en dat is niet niks. Daarnaast is het vaak noodzakelijk om een fundament te laten plaatsen voordat de aanbouw gebouwd kan worden. Deze stap wordt vanwege extra kosten en overlast geregeld overgeslagen, maar is essentieel. De rest van het huis staat immers ook op een fundament. Tot slot brengt een verbouwing, aanbouw of uitbouw veel stress met zich mee. Je huis is enigszins rommelig en wanneer je aanbouw groot is, heb je te maken met bouwvergunningen. Dit zorgt voor allemaal dingen die geregeld moeten worden en dit kan voor extra stress zorgen bij veel mensen. Let hier dus allemaal goed op en houd er rekening mee.