Het is voor een verhuurder of een pandjesbaas de grootste nachtmerrie, een huurder die niet wilt betalen. Ondanks dat de meeste Nederlanders een modaal inkomen verdienen waarmee ze de huur kunnen betalen, komt het helaas nog ontzettend vaak voor dat een huurder de huur niet wil of kan betalen. Een verhuurder kan hierdoor veel geld verliezen en daarom is het belangrijk om te weten wat je als verhuurder in zo’n situatie moet doen. 

Aanmaning, incasso en rechtbank

Het is natuurlijk niet fijn dat er een huurder je huur niet wilt betalen. Zoals je zelf kan begrijpen maar ook al ervaren hebt, verlies je erg veel geld. Het is daarom verstandig om eerst te beginnen met het sturen van aanmaningen. Dit kun je zelf doen, maar het is aan te raden om dit uit te besteden aan een incassobureau. Mocht de huurder nog steeds niet kunnen betalen, dan wordt er een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. 

Het kan voorkomen dat een huurder ook weigert de woning te verlaten. Dat is nog vervelender, want je kunt je verliezen niet compenseren aangezien er geen nieuwe huurder in je woning kan wonen. Een van de weinige keuzes die je dan hebt, is het starten van een rechtszaak tegen de bewoner.

Het ontruimen en schoonmaken

Als de rechtbank heeft gezegd dat de huurder de woning zo snel mogelijk moet verlaten, bestaat er een mogelijkheid dat de huurder al zijn spullen achterlaat. Daarnaast kan het ook mogelijk zijn dat je woning een puinhoop is. Zoals je zelf wel begrijpt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de woning weer gereed te maken voor verhuur. Daarom is het aan te raden om bedrijven zoals ontruimingsbedrijf Goedkoop Ontruiming en Actie schoonmaken in te schakelen. 

De woning doorverhuren

Nu de huurder de woning verlaten heeft en de woning ook leeg en schoongemaakt is, is het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuwe huurder te vinden. Houd er wel rekening mee dat het ook mogelijk is dat je het verhuren van de woning niet meer ziet zitten. In dat geval kun je de woning het beste verkopen of deze keer de woning verhuren aan een bekende van je. Dit kan een vriend, familielid of een kennis zijn.