Als je wel eens over een stad hebt gevlogen en naar beneden kijkt op het ogenschijnlijke miniatuurvolk, dan kun je de verandering wellicht al zien – Vroeger waren de daken grijs of rood, maar nu worden ze steeds groener! Groendaken zijn met een stevige opmars bezig, vooral met het transformeren van het stedelijke landschap. En dat biedt tal van voordelen. Maar waar moet je precies op letten als je een eigen groen paradijs boven je hoofd wilt creëren?

1. Het gewicht van je groene droom

Een groen dak kan flink wat wegen. We hebben het niet alleen over een laagje aarde en gras; sommige groendaken hebben struiken, bloemen en zelfs kleine boompjes! Het is daarom essentieel om het dakstructuur dusdanig te bestendigen zodat het de extra belasting aankan. 

2. De flora en fauna van jouw keuze

Wist je dat elk dak als het ware zijn eigen microklimaat heeft? Dit is afhankelijk van de hoogte, oriëntatie ten opzichte van de zon en diverse andere factoren. Je moet dus plantensoorten kiezen die zich goed voelen in de specifieke dakomstandigheden.

3. Een goede ondergrond

Voordat je aan de slag gaat met de groene aanleg, wil je het dak voorzien van een degelijk wortelwerend membraan. Zo kun je voorkomen dat wortels van planten door je dakbedekking dringen, wat kan leiden tot kostbare lekkages en moeilijk te repareren schade. 

4. De watertafel boven je hoofd  

Naast een goede onderlaag, is een goed drainage- en irrigatiesysteem net zo belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je planten niet verdrinken, noch uitdrogen. Overweeg daarom een systeem dat regenwater hergebruikt. Dat voorkomt waterverspilling en hoge waterkosten!  

5. Overweeg het seizoen

Hoewel het leuk zou zijn om het hele jaar door een bloeiend dak te hebben, is dit niet altijd realistisch, tenzij je in een subtropisch paradijs woont. Een goed groen dak vereist wat werk – kies daarom voor planten die op verschillende tijden van het jaar bloeien om het hele jaar door kleur en leven te behouden.

6. Isolatiebonussen 

Ook noemenswaardig: een goed vormgegeven groen dak biedt een fantastische isolatie voor je woning of pad, wat betekent dat je koeltjes bij zit in de zomer, warmer in de winter en mogelijk een grove besparing kan maken op je energierekening.

Op zoek naar de dakdekker Utrecht die garant staat voor deskundig advies en een vlekkeloze uitvoering van de installatie? Dan ben je bij Perfect Dak Nederland aan het juiste adres! Zij maken, renoveren en repareren daken over heel het land, en zijn snel ter plaatse om effectieve en duurzame zorg aan het dak te bieden.